2022. január 03. 12:24 - Kuszkusz

Shang Chi és a Tíz Gyűrű legendája (2021) - Ettől megkívántam a kínait

image_2022-01-03_110504.png

Habár nem vagyok nagy rajongója a keleti kultúráknak és a Marvel filmek sem mozgatnak meg igazán, a második januári filmemnek mégis a Shang Chi-t választottam, ami egy ízig-vérig Marvel szuperhősfilm némi kínai mitológiával meghintve. 

Habár szuperképességei igazán nincsenek, verekedni nagyon jól tud. A film Shaun-ról - kínai neve Shang Chi (Simu Liu) - szól, aki gyerekkora elől elmenekült, hogy normális életet éljen. A múlt, vagyis annak személyében apja visszaköszön, aki a Tíz Gyűrű szövetség élén elhatározta, hogy kinyitja a pokol kapuját is szimbolizálható ajtót. Shang Chi kénytelen lesz szembeszállni vele, hogy megmentsen mindent, amit szeret. 

A kung-fu (és összességében mindenféle verekedős) jelenetek jól koreografáltak, egészen leesett tőlük az állam, mikor nem a ramaty CGI-on szörnyülködtem. Néhány (talán 3) lassított jelenet is volt miközben egymást püfölték a kigyúrt férfiak, amik szintén nagyon jól néztek ki, viszont alapjáraton egészen fölöslegesek voltak. Hamár CGI és bunyó, akkor hadd kezdjem a film első fontosabb jelenetével, ami egy buszon játszódik. Egyrészt lenyűgöző látni, hogy a San Franciscoi utakon nincsenek kátyúk, mert a buszon utazók/verekedők egyszer sem estek el. A CGI botrány volt. Bár lett volna egy olyan pillanat, mikor nem fogom a fejem és mosolyogva kínlódok miközben a "Jajjjj Imrém" szavak jönnek ki a számon (nem is ismerek Imrét). Vagy nem láttak még élőben buszt, vagy nem volt elég idő/pénz elkészíteni, de szerintem 7. osztályban az animáció szakkörön alkottam hasonlókat. 

A CGI-tól és a kung-futól eltekintve az egész film lázálomként hatott. A végtelenségig földhöz ragadt első etap után a fej és arcnélküli szárnyas és szőrös gőzgombóc teljesen átrántott a vadbaromságok tengerébe. Ben Kingsley Mandarinja (a Vasember 3ból talán) és az előbb gőzgombócnak titulált Morris párosa innentől legvadabb álmaimban kísért csak. 

image_2022-01-03_113850.png

Ha már negatívumokkal kezdtem, térjük rá egy bekezdés erejéig a pozitívumokra is. Kínai játszott kínait (kár, hogy Scarlett Johansson Páncélba zárt szellemes Japán karaktere nem kapott már csak a vicc kedvéért is egy cameót), ami manapság ritkaságszámba megy. Tényleg felüdülés volt látni, hogy nem próbálják eladni a a legfehérebb ír férfit kínaiként, pedig hasonló történt már korábban (khm Scarlett...). Ben Kingsley színésze és a szőrös gőzgombóc Morris párosa volt a film legélvezhetőbbje. A kőkemény és pörgős akciójelenetek közé finoman beillesztve egy-egy "párbeszédüket" kellemes felüdülést és apró kuncogást váltott ki belőlem. Ezek mellett nagyon értékelem a tényt, hogy egy új irányba próbálnak menetelni a Marvelnél, miszerint egy apróbb, eddig (számomra) ismeretlen karaktert vesznek elő, aki egy új világba kalauzol mindannyiunkat. Egy másik hatalmas pozitívum, hogy a film nem hatott nyugatinak. Szinte tapintható volt benne minden, ami Kína. 

Ennyiben ki is merül a pozitív oldal (egyelőre, több majd lent), hadd folytassam a negatívokkal. Magyarul néztem a filmet (ostorozzatok meg), így a szinkronról lenne pár szavam. Alapból nincs semmi bajom a magyar szinkronnal, mert remek munkák tudnak születni, ahogy most is hallhattuk. VISZONT. A Shang Chi legjobb barátját, Katy-t játszó Awkwafina magyarhangjától nem csak a falat kapartam, de a dobhártyámat is. Semmi bajom a szinkronszínésznő hangjával, de szerintem még a szomszéd Marinéni is jobban illett volna hozzá, mint Gubik Petra. Amúgy a Katy karaktere önmagában abszolút szerethető volt, egysorosaival belopta magát a szívembe. 

Random dolog, ami egy picit is zavart: A film kb 50. percénél elhangzó "Nem fog sikerülni!" felkiáltás a főszereplők szájából épp annyira fölösleges, mint nyáron 30 fokban sídzsekit felvenni. Senkinek nem emelkedik a pulzusszáma 70 fölé, mert mind tudjuk, hogy nem falja fel a címszereplőt az erdő, mert akkor vége lenne az amúgy több, mint kétórás filmnek.  

image_2022-01-03_114531.png

Most pedig rátérek a pozitív részek másik felére, amik a kínai mitológia és kultúra megjelenítési formái. Többnyire a mitikus állatokról írnék most, ugyanis azokkal jobban képben vagyok. Az általam gőzgombócnak keresztelt Morris ugyanis nem a készítők átbulizott estéje után került terítékre, hanem ő egy DiJiang, azaz egy hegyvédő isten. (Több infót a Wikipédián olvashattok róla, mert jobb forrás után nem volt kedvem kutatni: https://en.wikipedia.org/wiki/Dijiang) Ez az állat, vagyis kifejezetten Morris egész nagy szerepet kap, míg fajtársaiból csupán pár másodpercet láthattunk.

A másik, a League of Legends-ből Ahri (ja, mégsem, csak túl sokat játszottam), a kilenc farkú róka, amelyből több is képernyőre került. Ezek olyan alakváltó lények, amelyekkel szinte mindenki találkozott már ilyen-olyan formában, ha fogyaszt bármilyen médiát. Még a magyar Liza, a rókatündér című film is ezt a lényt idézi. Nem akartam ezt írni, de van egy ilyen Pokémon is Ninetales névvel (micsoda kreativitás). Csak dísznek vannak ezek a lények a filmben, a szem számára mégis kielégítő élményt nyújtanak. 

Az utolsó sárkányokon kívüli, talán mindenki által ismert/látott már lény a Shishi (rá kellett gugliznom), ami egy oroszlán/kutya szerű őrző lény. Főleg templomok, paloták őrzésére alkalmazott lények, amiknek a szobraival máig találkozhatunk ilyen szent helyek kapuinál. A sárkányon és Morrison kívül ezek a lények kapták a legnagyobb szerepet a filmben, ugyanis a mitológiához híven, itt is egy szent helyet védtek. (Az egyik csata közben egy katonát úgy elhajított, hogy örömömben majdnem tapsikoltam)

image_2022-01-03_115552.png

Összességében nagyon értékelem, hogy új irányba próbálnak menni és ezzel több embert elérni, viszont ez számomra édeskevés. A látványvilággal is akadtak problémáim, és nem gondolom, hogy kiegyenlített volt a földhözragadt és könnyen befogadható, illetve az agyament és erősen túlzó részek aránya. Ha lejjebb vettek volna a hülyeségekből, egy abszolút élvezhető és emlékezetes filmet kaptunk volna. Mivel nem vagyok hatalmas Marvel rajongó (bár minden filmet láttam és némelyik nagyon is tetszett), így lehet, hogy sok olyan utalás és összefüggés elszállt a fejem fölött, ami egy edzett Marvel-fanatikusnak egyből feltűnt.

 

Számomra ez a film 3 csirkecombot ér.

3csirkecombhatter.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flixatlas.blog.hu/api/trackback/id/tr5416802120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása