2022. január 06. 16:00 - Kuszkusz

Deadly Illusions (2021) - SPOILER!

Deadly Illusions - Parents' Guide & Movie Review -  Kids-In-Mind.comKids-In-Mind.com

A Deadly Illusions-ről való erősen spoileres, főként pszichológiai elemzésem/véleményem a tovább gomb mögött olvasható. Ha nem láttad a filmet, de szeretnéd, akkor a továbbiakat ne olvasd el! 

A bejegyzésem középpontjában egy olyan film áll, melyben a disszociatív identitás zavar a cselekmény mozgatórugója. E zavart közismertebb nevein tudathasadásnak, vagy többszörös személyiségzavarnak is nevezik. A disszociatív identitás zavar, angolul Dissociative Identity Disorder (röviden csak DID) vagy Multiple Personality Disorder kiváltó oka trauma, vagy stresszor, de okai gyakran ismeretlenek. A kiváltó ok által létrejövő zavar egyfajta védőmechanizmusként funkcionál. 

Jellemzője, hogy az identitás felbomlik olyan módon, hogy az egyénen belül legalább két, de általában több személyiség létezik. Az egyén nem képes kontrollálni, hogy mikor melyik személyiség domináljon, véletlenszerűen, felváltva jelennek meg. Egy időben csak az egyik személyiség dominál, az határozza meg az egyén viselkedését, tudatát. Az alszemélyiségek tudhatnak egymás létezéséről, előfordulhat, hogy kölcsönösen tudnak egymásról, de az is lehetséges, hogy az egyik tud a többiről, a többi viszont nem.

Ezt a zavart több filmben is felfedezhetjük: Harcosok Klubja, Persona (1966-os Ingmar Bergman film), vagy a témában az egyik kedvencem, az Azonosság (2003, angol címe: Identity). Habár a Deadly Illusions középpontjában nem kifejezetten a DID áll, mégis az ad magyarázatot dolgokra a filmben. A film cselekményéből kiderül, hogy Grace-nek van egy Margaret nevű személyisége is, aki a védelmező szerepet tölti be az úgynevezett rendszerben. Valószínűsíthető, hogy Grace volt a korábban bántalmazott személyiség, akinek a védelmére "született" Margaret. Ez alátámasztható azzal is, hogy Grace többször volt naívként, prűdként, gyermekiként jellemezve. 

A filmben Margaret szerepe a Tom és Mary elcsábításában merül ki, illetve ő próbálta megölni Tomot is. Ami feltűnő, az a Grace nagynénjének párperces szerepe, aki szintén valószínűsíthetően két vagy több személyiség egy testbe zárva. A hangjának változása, illetve a kutyával való bánásmód is jelzi ezt. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a filmesek által elkövetett baki, vagy valamit nem láttam meg, de ha jól tudom, a DID-nek semmi köze a genetikánkhoz, nem örökölhető. 

A DID másik megjelenése a filmben Mary-hez lehet köthető. Többször elhangzott, hogy Mary más ember lesz, amikor ír, illetve hogy "out-of-body", azaz kábé testen kívüli élményei vannak. Mary többször elveszíti időérzékét és nem tudja, hogy mit csinált, vagy hol volt bizonyos ideig. Ezek mind arra utalhatnak, hogy neki is DID-je van, aminek a kioldója lehet, hogy Grace maga. 

A disszociatív zavaroknak több fajtája is van, viszont mivel nem lett kimondva, hogy mi is a helyzet kivel, így fölöslegesen teorizálnék ezen. A lényeg, hogy Grace és Mary feltételezett zavara más természetű.

A film végén Grace intézetbe kerül, ahol Mary meglátogatja. Ebből levonható, hogy kettejük között oké a kapcsolat a történtek ellenére is (ugye volt egy cicaharc, turmix általi hajtépés és hűtőben való elbújás - vagy valami olyasmi). Valószínűleg nem készül folytatás (nagyon remélem, különben megint elbaszok két órát az életemből), így ha interjúkból nem fogjuk megtudni, hogy mi történt igazából, akkor sehonnan sem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flixatlas.blog.hu/api/trackback/id/tr8416804740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása